Slik tar du bedre bilder med iPhone

TIPS FRA FOTOGRAF CATHRINE DOKKEN:
HVORDAN KAN MAN MARKEDSFØRE SEG BEDRE VED HJELP AV FOTO?

Hvis du synes det er utfordrende å få til gode foto i markedsføringen av dine produkter og tjenester kan denne sjekklisten være til hjelp:


 1. KUNDEN I FOKUS - Sett deg inn i kundens situasjon: Hvilket behov trenger kunden å få tilfredsstilt? Hva trenger kunden å vite?

 2. BUDSKAP OG HENSIKT - Hvilken funksjon skal bildet ha? Skal det vise frem et nytt produkt, fortelle en historie, formidle en stemning eller kanskje bare være et bakgrunnsbilde på nettsiden?

 3. FORMAT - Hvor skal bildet publiseres? Som en oppdatering på Instagram eller Facebook, eller kanskje som headerbilde på nettsiden? Dette stiller forskjellige krav til format.Tenk når du selv scroller igjennom Facebook-feeden hvor lite tid du faktiskt bruker på hvert element. For å få målgruppen til å stoppe opp å se på innlegget ditt, er bildets format viktig av flere grunner; beskårede bilder kan ha dårlig kvalitet, liggende bilder utnytter dårlig plass i mobilvisning.

  Format for Facebook:
  Profilbilde: 180 x 180 px 
  Forsidebilde: 820 x 462 px 
  Bilde i feed: 1080 x 1080 px
  Delt lenke: 1080 x 1080 px 
  Forsidebilde for arrangement: 1920 x 1080 px
  Stories: 1080 x 1920 px
  Format for Instagram:
  Profilbilde: 180 x 180 px
  Bilde i feed: 1080 x 1080 px 
  Stories: 1200 x 675 px


 4. PUSS LINSA - Det høres kanskje banalt ut, men dette glemmer vi ofte. Mobilen er offer for fett og fingermerker. Å rengjøre linsa vil gi MYE klarere bilder.
  undefined 


 5. RYDD OPP - Ta bort alle gjenstander og elementer som ikke er relevant for budskapet i bildet. Rydd opp i bakgrunnen. Om det er mange ting med i bildet bør dette gagne bildet og fokuset fremfor å forstyrre. Et godt tips kan være å ta en kontroll-sjekk rundt hele bilderammen før du tar bildet. Stikker det inn en bordkant eller en ledning som ikke trenger å være der? Ofte er det en god løsning å flytte motivet ut, eller flytte det til et sted med en bakgrunn som spiller på lag med motivet.

  undefined


 6. GÅ NÆRMERE - Den raskeste måten å få til et ryddig bilde! Det er utrolig hvordan man kan klare å "jukse det til" med å gå tett på motivet. 
  undefined 7. LEK MED UTSNITT  - Ble du fornøyd med bildet ditt? Ta et par bilder til, men velg et helt annet utsnitt eller en annen vinkel enn du gjorde i første omgang. Da får du flere bildealternativer og kanskje fungerer ett av bildene til og med bedre enn det du tok først.
  undefined


 8. LYS - Sørg for å få nok lys på objektet du skal fotografere. Det oppnår du ved å bruke godt dagslys. Fotografer gjerne i samme retning som lyskilden lyser. Er du innendørs - finn et vindu. Se opp for sterk sol, det kan i mange tilfeller skape uønskede skygger, og mysing ved fotografering av mennesker. Dra heller motivet inn i skyggen, det vil fortsatt være godt nok lys. Om du skal fotografere noe som skal gi kvelds-stemning - fotografer i "blåtimen" fremfor å vente til det blir helt mørkt. 
  undefined


 9. "PORTRETT" MODUS - Nyere Iphone-telefoner (Iphone 7 plus og nyere) har en innstilling som heter "Portrett", denne går ut på at hovedobjektet i bildet blir skarpt, mens bakgrunnen blir uskarp. Dette er utrolig effektfullt og løfter hovedobjektet i bildet fram. Har du ikke denne innstillingen på din telefon? Null stress, da må du bare være flinkere til å rydde opp i bakgrunnen. 
  undefined


 10. BILDEREDIGERING - Er ikke et must, men det kan være en del å hente ved å justere litt på lyshet, kontrast og farge. Dette kan man enkelt gjøre ved å trykke på "rediger" når man ser på bildet man har tatt. Om man ønsker å jobbe litt mer med bildene kan vi anbefale å sjekke ut appen "Snapseed". Uansett hva man velger, må man se opp for over-redigering av bildet. For drastiske endringer av bildet er ødeleggende for bildekvaliteten. 
  undefined


 11. PERSONVERN - Husk alltid å få tillatelse til å publisere bilder av alle gjenkjennelige personer på et bilde.


Dette klarer du! Bruk dette som en sjekkliste og prøv deg fram. Trenger du noen å snakke med om hvordan du kan ta bedre bilder for din bedrift er det bare å ta kontakt med oss. Vi leverer også fotografering som tjeneste for kunder som har nettside hos oss.

 

 

Tlf. 613 64 300 post@kreativstrek.no Valdresvegen 13 2900 Fagernes